Let op tekenbeten

Tussen de struiken gelopen in het tekenseizoen (vooral de maanden mei t/m augustus)? Controleer of je teken hebt. Doe dit ook bij kinderen en dieren.

Teken zijn kleine zwarte bolletjes, die langzaam groter (en grijzer) worden als ze bloed opzuigen. De teek zelf doet niet veel kwaad, maar hij kan ziektes bij zich dragen. Haal hem dus snel weg.

Hoe verwijder je een teek?

  • Gebruik geen jodium, alcohol, olie of ander middel voor het verwijderen.
  • Gebruik je een tekentang of puntig pincet? Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid vast bij de kop en trek hem er rustig uit. Als er een stukje van de kop in de achterblijft is dat niet gevaarlijk (het komt er vanzelf uit na verloop van tijd). Ontsmet dan het beetwondje.
  • Gebruik je een speciale tekentang? Volg de gebruiksaanwijzing.
  • Maak een notitie wanneer en waar op je lichaam je gebeten bent. Tot drie maanden na de beet kunnen verkleuringen van de huid of symptomen van de ziekte van Lyme belangrijk zijn om in de gaten te houden.

Strip weghalen teek na een beet (220x440px)

Met een tekenbeet naar de huisarts?

Als je ziektesymptomen hebt na een tekenbeet, moet je naar de huisarts. Let op deze signalen:

  • Een huidverkleuring waar de teek je gebeten heeft, die groter wordt. Hij kan tot 3 maanden na de beet ontstaan.
  • Koorts in de eerste weken na de beet (en eventueel spierpijn en/of gewrichtspijn).

Als de eerste klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica, kunnen verschillende klachten ontstaan, met name pijn in gewrichten en/of zenuwen, huidklachten of hartklachten. Deze klachten zijn soms ook de eerste manier waarop de ziekte zich toont. Uiteraard moet je hiermee ook naar de huisarts gaan. Vermeld dat je gebeten bent door een teek.

De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica. Hoe eerder je erbij bent, des te groter is de kans dat je er geen schade/klachten aan overhoudt.

Heb je vragen of weet je niet of je jouw plekje op de huid goed inschat? Kijk op www.tekenradar.nl. Er is ook een app ‘Tekenbeet’ te vinden in de Google Play Store en de Appstore van Apple.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *